De tweede thema avond van 2014, georganiseerd door het Stadsdorp Gracht en Straatjes, zal in het teken staan van duurzaamheid.

Als we onze woning energiezuiniger en comfortabeler kunnen maken zal dat ons woon- en leefplezier vergroten. Hoe u dat kunt realiseren zal na deze informatieve avond duidelijk worden.

10 april 2014 
Aanvang 19.30 uur tot ca. 21.30 uur

Locatie: Glazen zaal van de Onze Lieve Vrouwekerk,
Keizersgracht ingang nr. 218b

Graag aanmelden voor deze avond per email: stadsdorpgrenst@gmail.com

____

Er komen twee sprekers aan het woord:

Suze Gehem van De Groene Grachten en Jan van Muiden van Lelysluys BV.

Stichting de Groene Grachten:

“Wubbo Ockels, initiatiefnemer van De Groene Grachten en bewoner van de Amsterdamse binnenstad, was zelf al begonnen met het verduurzamen van zijn appartement. Zonnepanelen, LED verlichting, isolatie etc. Wat hem opviel is dat er veel mogelijkheden zijn voor monumenten, maar dat het tóch nog niet breed toegepast wordt. Kon hij daar geen verandering in brengen?

Toen hij hoorde dat de stad Amsterdam in 2013 “400 jaar Amsterdamse grachten” zou vieren, zag hij zijn kans schoon. Want, als iedereen 400 jaar terugkijkt, wie blikt er dan 400 jaar vooruit? Zo startte Wubbo Ockels in 2012 het initiatief De Groene Grachten, want het is de hoogste tijd om te veranderen. De missie? In 2013 een doorbraak realiseren in het verduurzamen van monumenten. En wat is nu een mooiere plek om te verduurzamen dan de Amsterdamse binnenstad? Want als het daar kan, dan kan het overal!”

De Groene Grachten levert advies op maat aan eigenaren en gebruikers van historische panden. Suze van Gehem van de Groene Grachten gaat ons vertellen hoe we stap voor stap met energiebesparende maatregelen kunnen bijdragen aan het besparen van onze energiekosten. Daarvoor is een online menukaart ontwikkeld met onderwerpen als isolatie, groene stroom, warmte, water en bespaartips. Bent u nieuwsgierig geworden, bezoekt u dan alvast de website www.degroenemenukaart.nl.  Hebt u een iPad, neemt u die dan mee. Dat helpt om met elkaar te communiceren.

Daarnaast is er de ambitie om 1 hectare aan dakgroen binnen de grachtengordel te realiseren. Ook daar kunnen we als binnenstadbewoners aan bijdragen. Ook dit onderwerp komt aan bod.


Timmerman en aannemer Jan van Muiden heeft zich gespecialiseerd in het tochtvrij maken van monumentale schuiframen en deuren. Hij heeft al 25 jaar ervaring op het gebied van restauratie en verduurzaming van monumenten. Het resultaat is comfortverbetering, lagere stookkosten en betere geluidsisolatie. Zijn bedrijf is gevestigd in de binnenstad van Amsterdam en hij kent als geen ander de problemen van de grachtenpanden. www.lelysluys.nl


Wensen uit de buurt

Op voorhand hebben we u een e-mail gestuurd met het verzoek ons via deze website te laten weten welke ideeën en wensen u hebt met betrekking tot duurzaamheid. Hoe meer input hoe beter.

We hopen op een informatieve en leerzame avond.

Voor leden van het stadsdorp zijn er geen kosten verbonden aan deze avond. Van overige belangstellenden wordt een bijdrage van 5 euro gevraagd als tegemoetkoming in de kosten voor de huur van de zaal.

Het bestuur van Stadsdorp Gracht en Straatjes.