Er was een grote opkomst voor het bezoek aan museum  Ons’ Lieve Heer op Solder op donderdag 21 december 2017. Tijdens de thee en koffie bij binnenkomst vergezeld door fortune cookies wisselden we uit hoe lang we hier niet geweest waren. Voor de ene was het de eerste keer en de koploper was hier 45 jaar geleden voor het laatst geweest!

Na de recente verbouwing en uitbreiding kom je binnen in een stralend witte entrée met museumwinkel en café. Aan de hand van de audiotour wordt je via de kelder, onder de steeg door naar het 16e eeuwse koopmanshuis geleid.

Om half 5 was het al behoorlijk donker en de schaarse verlichting bracht ons terug in de tijd dat dit soort huizen slechts met kaarslicht werd verlicht.
Overal stonden kerststallen opgesteld voor een tijdelijk tentoonstelling en dat bracht ons in de kerstsfeer.

De zolderkerk maakte enorm veel indruk en het was leuk te zien hoe de stadsdopers zich op verschillende niveaus op de balkons ophielden.
Zoals dat gaat is de ene vrij snel uitgekeken en blijft de andere nog hangen tot sluitingstijd van het museum.

We hebben zonder kleerscheuren de trapjes en opstapjes in de schaarsverlichte ruimtes overleefd.  Misschien zweefde er boven ons wel een beschermengel.

Ik ga beslist nog eens terug in de zomer om huis bij daglicht te bekijken.
Een leuke afsluiting van het jaar en weer een (her)ontdekking van een museum in de buurt.

-----

Verscholen in het hart van de Amsterdamse binnenstad bevindt zich een klein wonder: Museum Ons’ Lieve Heer op Solder. Bezoekers gaan er op ontdekking in een zeldzaam goed bewaard grachtenhuis uit de Gouden Eeuw. Smalle gangen en trappen leiden naar historisch ingerichte woonvertrekken, keukens en bedstedes, om te eindigen in wat letterlijk het hoogtepunt is van het museum: een complete kerk op zolder.