Tijdens de ALV op 9 februari 2017 presenteerde Marita woon- bouw- en zorgprojecten in onze buurt. Deze presentatie kun je hier downloaden.


Wonen voor ouderen
Met de werkgroep Wonen inventariseren we wat er in Amsterdam aan initiatieven voor wonen voor ouderen. We kijken vooral in de buurt, maar er zijn ook goeie alternatieven iets verder weg, zoals bijvoorbeeld:

Het AmstelhuisLigt op de hoek Stadhouderskade/Ceintuurbaan en was vroeger verpleeghuis Tabitha.
Biedt nu zelfstandige sociale huurwoningen die betaalbaar zijn, ook voor mensen die op grond van hun inkomen in aanmerking komen voor huurtoeslag. De standaardwoningen hebben een huiskamer met open keuken, een kleine slaapkamer en een badkamer.
Trudy heeft recent gegeten in het Amstel huis Het gezamenlijke deel beneden ziet er gezellig uit, met  kleine eettafeltjes en stoelen en een huiskamer met grote eettafel en een gezellige piano. Er is ook een open haard met een bibliotheek. De flats waar de mensen wonen zijn niet groot, variërend van 30-40 vierkante meter tot 60 voor een echtpaar.
http://hetamstelhuis.nl

De MakroonLigt aan het eind van de Elandsgracht natuurlijk dicht in de buurt. Diverse van onze leden wonen er en kunnen hun ervaringen erover vertellen.  https://www.amstelring.nl/de-makroon


Uylenburgh


De organisatie Domus Magnus heeft op de Lauriergracht een complex met 37 woonzorg appartementen, afgestemd op zorg en veiligheid met 24 uurs hulp. Dit is het hogere segment, zoals dat heet.
http://www.domusmagnus.com/locaties/de-uylenburgh


Zorg aan de Gracht (Herengracht)Dezelfde Domus Magnus is net gestart met het verbouwen van Herengracht 410 en 412 tot luxe zorgappartementen, bestemd voor mensen met grote behoefte aan zorg, zoals ook dementerenden. Er komen 28 woningen en algemene ruimten natuurlijk ook grenzend aan de mooie binnentuin.
http://www.domusmagnus.com/locaties/herengracht

Nieuwe projecten in de buurt met appartementen (geen zorg)


Wonen in de keizer - Spuistraat – 2017 vanaf nu te koophttps://www.wonenindekeizer.nl/ 


Voormalig Prinsengrachtziekenhuis


Monique is hier op de informatie-avond geweest. Zéér luxe appartementen worden hier geboden voor heel veel geld, dus iets wat maar voor weinigen is weggelegd.
http://www.hofprinsengracht.nl/

SingelgrachtAan de Groenmarktkade bij de Marnixstraat en Singelgracht, in het verlengde van de Lauriergracht worden 40 nieuwe appartementen gebouwd. Veel info is er nog niet maar ik heb me aangemeld dus ze houden me op de hoogte van de ontwikkelingen
http://www.groenmarktamsterdam.nl


Nieuwbouw St Jacob in de PlantagebuurtBegin 2019 start de verhuur in St. Jacob dat verbouwd wordt tot 325 luxe vrijesector huurwoningen voor senioren. Het monumentale middendeel wordt niet gesloopt. Hier gaat Amstelring 32 chronisch zieke of demente ouderen verzorgen. Er komt een parkeerkelder voor 220 auto’s aan de Plantage Muidergracht.
http://www.hureninsintjacob.nl/


Nog in planfase

Stad onder Dak


Het PC Hoofthuis aan het Singel komt te zijner tijd vrij als de Universiteit gaat verhuizen. Er is een projectgroep die plannen maakt voor een soort stad, met allerlei functies en met name wonen voor binnenstadbewoners van alle leeftijden. 
http://www.stadonderdak.info/wonen-werken/

 

Ook Stadsdorp Buurt 7 wil een initiatief starten om gezamenlijk iets te ontwikkelen voor samen wonen in de buurt. http://stadsdorpbuurt7.nl/
De plannen zijn nog in ontwikkeling, maar als je geïnteresseerd bent neem eens een kijkje.

Tot slot:

Wie tips en ideeën heeft is van harte uitgenodigd om mee te denken. Stuur een e-mail naar stadsdorpgrenst@gmail.com