Zaterdagochtend, 21 april 2018 verzamelden zich 18 (!) wandelaars van de wandelclub 10km+ van het Stadsdorp op de bekende plek in de hal van CS: bij de piano. Het was een voor de tijd van het jaar unieke, stralende lentedag. De zon stond al hoog aan de wolkeloze hemel.

Om 10.40 uur namen we de bus EBS 315, naar het schiereiland Marken. De rit naar Marken was al een genot met onder andere het prille groen van de bomen. De Stadsdorpers waren zoals gebruikelijk, geanimeerd met elkaar in gesprek. 40 minuten later arriveerden we op Marken.

Na kort beraad besloten we eerst een eind te gaan wandelen, voordat we aan de welverdiende koffie gingen. Met stevige tred konden we uitwaaien en volop genieten van het prachtig gebied met karakteristieke houten huizen op palen. Het schitterend uitzicht over het water, met veel zeilschepen en de Volendam-Marken Express aan de ene kant, de polder met koeien, schapen en lammetjes, weidevogels zoals grutto's, tureluurs en kieviten aan de andere kant.

Marken was tot 1957 een echt eiland. Nadat in 1957 de dijk was aangelegd die Marken met het vasteland verbindt, werd het een schiereiland.
Tot 1991 was Marken een zelfstandige gemeente, vanaf 1991 is Marken – net als in de Middeleeuwen - weer onderdeel van Waterland, als een van de kernen van de gelijknamige gemeente. 

Na een paar km te hebben gelopen konden we bij Taverne onze spreekwoordelijke accu opladen met koffie. Het 1e lustrum van ons Stadsdorp was het gesprek van de dag.

We vervolgden onze route en na ca. ¾ deel van onze tocht konden we op het oostelijk punt van het eiland, bij de vuurtoren Het witte Paard, op bankjes weer bijkomen en onze meegebrachte proviand nuttigen.

De Vuurtoren, ontworpen door J. Valk, is gebouwd in 1839, is 16 meter hoog en heeft een lichtbereik van 16,7 km. De vuurtoren wordt momenteel bewoond en is sinds 1970 een rijksmonument.

De resterende ca. 2,5 km werden via de Rozenwerf en de Wittewerf in vlot tempo vervolgd, de terugtocht met de bus verliep ook voorspoedig en voldaan ging ieder huiswaarts. De diverse stappentellers stonden aan het eind van onze tocht op ca. 16.000 stappen en tussen 12 en 14 km.
   
Carla bedankt voor het wederom organiseren van een prachtige wandeling!

De volgende wandeling 10km+ is zaterdag 19 mei.