Woensdagavond 22 mei 2019 kwam prof. dr. Jerzy Gawronski ons vertellen over zijn ervaringen bij de archeologische opgravingen tijdens de aanleg van de Noord/Zuidlijn.


De enorme technische en wetenschappelijke uitdaging die dit project geweest moet zijn, werd door Gawronski op nuchtere, begrijpelijke manier en met humor uitgelegd. Hij gaf goed inzicht in dit enorme project, dat voor archeologen een logistieke klus van jewelste was. Het laat je weer met andere ogen naar de stad kijken.

Het boek Spul, dat de internationale prijs voor Mooiste Boek van de Wereld won, is helaas niet meer verkrijgbaar. Voor De Harmonie, die dit boek uitgaf met subsidie, waren de kosten voor een herdruk te hoog.

Gelukkig is er de schitterende website die ook al een prijs won in Amerika: belowthesurface.amsterdam waar je werkelijk alles vindt over deze opgravingen en waarin je heen en weer kunt springen tussen de voorwerpen in de vitrines van station Rokin, de tijdbalk en de verschillende gebruiken. Bekijk vooral ook de video.

 

Benthem Crouwel Architects werden bovendien op de dag van deze lezing door het BNA beloond met de prijs Beste Gebouw van Nederland voor hun ontwerp van de Noord/Zuidlijn.

De opkomst voor deze avond was bemoedigend, zo’n 50 Stadsdorpers kwamen luisteren en na afloop gaven de vele geïnteresseerde vragen aan prof. Gawronski de indruk dat een vervolg op deze avond niet uitgesloten moet worden..