Er komt nieuwe avond van de Klimaat&Geloofgroep aan! U kunt dinsdag 6 maart vast in de agenda zetten. Deze avond wordt georganiseerd door de Lutherse Diaconie, met wie ook is opgetrokken bij de organisatie van de Klimaatmars in april vorig jaar.

Ook andere kerken zullen worden uitgenodigd voor deze avond.

Op deze avond willen we met elkaar praten over het boek dat Babette Porcelijn een tijdje geleden publiceerde:

De verborgen impact – alles wat je wilt weten én wat je kunt doen om eco-neutraal te leven.

Babette is ontwerper van beroep. Door een paar schokkende cijfers in de krant over hoeveel bomen er per dag wel niet van de Aarde verdwijnen raakte zij er in 2014 ineens van overtuigd dat zij haar talenten wilde gaan inzetten om wat te doen aan verduurzaming. Meer dan een jaar onderzoek, analyses, gesprekken met vele experts en de verwerking daarvan in haar eigen heldere plaatjes en grafieken leidden uiteindelijk tot een boek vol verrassingen. Veel spullen die we gebruiken blijken naast een directe negatieve impact op het milieu, ook nog een verborgen impact te hebben. Een auto bijvoorbeeld: die gebruikt energie (benzine of elektriciteit), maar er is ook energie nodig om die brandstof te maken, om snelwegen te onderhouden, en om de auto zelf te produceren!

In het eerste deel van de avond zullen we onder leiding van Janne van den Akker, onderzoeker en docent bij Aeres Hogeschool Dronten  (Groene grondstoffen en duurzaamheid), een paar van de interessantste plaatjes uit het boek bespreken. Waar zit onze grootste negatieve impact? En wat kunnen we eraan doen om die te verkleinen? Op welke manier kunnen we daarnaast positieve impact hebben (Babette noemt bijvoorbeeld bomen planten, of op duurzame politici stemmen) zodat we netto een “eco-neutraal” leven leiden?

In het tweede deel van de avond leggen we het boek even weg en gaat het over de vraag “wanneer doe ik genoeg”. Het wordt steeds duidelijker dat de verschillende ecologische crises (zoals klimaatverandering, verlies van biodiversiteit of plastic soep) groter zijn dan we dachten en dus ook dringender moeten worden opgelost. Maar we hebben allemaal ook ons gewone dagelijkse leven, soms met een gezin of werk of persoonlijke zorgen. Moeten we een dagje zonder vlees, of meteen veganist worden? Vliegen beperken tot 1x per jaar, of het vliegtuig in de ban doen? In ons kerkelijk taalgebruik – een beetje afhankelijk van de mate van orthodoxie – vind je tal van citaten en opvattingen om ons de weg te wijzen. “Doe wat je hand te doen vindt”. “Maak je geen zorgen over de dag van morgen”. “Wij hoeven de wereld niet te redden, dat heeft Hij al gedaan”. Maar ook: “Wij zijn de handen en voeten van God.” “Wij moeten gerechtigheid doen”. Gerechtigheid… dat is: voor ieder mens een dak boven het hoofd en genoeg te eten. Dat betekent dat we klimaatverandering onder de 1,5 graad moeten houden. Maar daarvoor zijn “veranderingen op oorlogssterkte” nodig!

We zijn zeer benieuwd naar de weg die jullie kiezen in duurzaamheid en jullie motivatie daarvoor. Kom en doe mee op dinsdag 6 maart. Van 20.00 tot 22.15 uur in de Tuinzaal van de Keizersgrachtkerk, Keizersgracht 566.