Zaterdag 23 maart 2019 genoten de Stadsdorp wandelaars van de eerste tocht in de lente. Deze voert ons langs stinsenplanten: sneeuwklokjes, blauwe tapijtjes van sneeuwroem en scilla’s, ook zien we keizerskroon en holwortel.

Wij lopen langs de gerestaureerde muur en het toegangshek van de joodse begraafplaats in Overveen, in 1797 gesticht door de Neie Kille uit Amsterdam. Door het Ramplaankwartier, genoemd naar de familie Ramp, grondbezitters uit de 15e eeuw, komen we bij uitspanning ‘t Wapen van Kennemerland, voorheen “De stinkende emmer” voor de koffie. Het verhaal gaat dat de visvrouwen uit Zandvoort de vangst lopend over een mul, zanderig pad naar Haarlem vervoerden. In 1881 kwamen nog 300 van deze “vislopers” naar de stad. Op de terugweg zetten zij hun lege emmers neer bij de kroeg om van een welverdiende borrel te genieten. Vandaar de bijnaam “De stinkende emmer”.

Het aangename landgoed Elswout dat wij nu binnen gaan, is licht geaccidenteerd en oorspronkelijk uit de 17e eeuw en werd volgens de principes van de Hollandse Barok aangelegd. Dicht bij het huis zijn rechte vakken doorkruist met diagonale paden en strak gesnoeide lindelanen. De natuur was pas te genieten als de mens erop had ingegrepen. Het nog bestaande poortgebouw en de twee koetshuizen dateren uit deze tijd.

Eind 18e eeuw gaat Elswout op de schop. De natuurlijke landschapsstijl uit Engeland vraagt ”beleving tijdens de wandeling”. Het geaccidenteerde terrein blijkt voor een deel kunstmatig te zijn. De monumentale rechte lanen blijven gespaard, maar verder komen er slingerende paden en vijvers. Het opvallend grote huis dateert pas uit 1882; eigenaar Borski overlijdt en er worden gordijnen op de ramen geschilderd om een bewoonde indruk te maken. Uiteindelijk wordt Elswout bezit van Staatsbosbeheer.

We wandelen nog even door naar de ingang van het prachtige natuurgebied Middenduin, waar wij ons neerzetten op twee verrukkelijke banken met een schitterend uitzicht op de natte duinvallei en keren tevreden terug naar station Overveen. Daar bepalen we in goed overleg de lengte van deze geslaagde lentewandeling op 11,81 km.

Ben jij een enthousiaste wandelaar die met gemak 10 kilometer aan kan en lijkt het je leuk om bij deze groep aan te sluiten, meld je dan aan via een email bij Carla.
Mocht de link het niet doen, dan kun je ook een email sturen naar: stadsdorpgrenst@gmail.com. Wij zorgen er dan voor dat Carla hem ontvangt.

De eerst volgende wandeling is op 13 april.